Decemberperikelen

Door: Puck Hilkhuijsen

December is voor mij op dit moment een spannende maand op meerdere manieren.

Vorige week hebben we de datum gekregen voor de intake van de dagbehandeling. Daar waren we natuurlijk heel blij mee. Op 17 december gaat het gebeuren.

Vandaag heb ik ook een intake bij adelante Hoensbroek. Ik ga daar allerlei onderzoeken doen om te kijken naar mijn positieve vaardigheden op het gebied van leren en werken. Tenslotte wil ik graag naar het Mbo.

Sinterklaasfeest

Met sinterklaas staat er natuurlijk allerlei lekker snoep op tafel en als je een eetstoornis hebt , zit er een stem in je hoofd die het je eigenlijk verbied om mee te doen. Ik heb samen met mama een plan gemaakt, zodat ik wel mee kan doen. Misschien wel met angst en paniek, maar ik wil het niet meer zoals vorig jaar want toen was het niet gezellig. Ik vind sinterklaas zelf leuk vanwege de gezelligheid, de cadeautjes en ja van het snoep houd ik ook. Om toch iets te eten, maakt mama een afgepaste hoeveelheid aan snoep. Dan eet ik het met mijn angst.

Ik verzorg voor die avond het avondeten. Namelijk tomatensoep. Oma maakt salade en stokbrood.

Op 12 december is mijn broer(tje) ook jarig en dan vind ik het gewoon spannend omdat hij alles durft te eten en dus rustig chinees als avondeten kiest. Nou lust ik dat niet en krijg ik iets anders te eten. Mooi meegenomen.

Bij kerst vind ik het ook spannend vanwege het eten. Meestal omdat er dan gegourmet word of omdat het gewoon andere dagen zijn qua eetritme enz.

Autismecoach

Op woensdagmiddag na school heb ik altijd een gesprek met mijn autismecoach Marianne. Zij gaat me helpen om mijn eigen autisme te leren kennen. We gaan samen beginnen met een soort online modules omdat ik het lastiger vind om veel te vertellen.

Bakken is fun

Vorige week woensdag heb ik gebakken voor mama. Mama en papa hielden namelijk een presentatie bij het Toon Hermanhuis en daar kwam natuurlijk ook publiek. Mama zei dat de cakes die ik gebakken had er snel doorheen gingen.

Voor komende zondag ga ik een speculaastaart met pepernoten erop bakken. Ik ga die zonder pakjes maken dus via een recept. Ik vind het leuk om te bakken maar vind het soms wel jammer dat ik niet durf te proeven. Ik hoef niet altijd wat te proeven, maar ik zou het wel willen durven. Te vaak moet je het sowieso niet doen anders kom je wel aan.

Passie voor koken

Na lange tijd begin ik ook weer met koken op woensdag. Voor mijn eetstoornis zat ik op een kookclub en thuis kookte ik ook mee. Afgelopen woensdag heb ik sperziebonen met gehaktballen en rauwkost gemaakt. Ik mocht het op mijn manier doen, dus dat is dan zonder aardappelen. Je leest dat ik nog met de eetstoornis kook.

Schoolse dagen

Op school heb ik veel vrije tijd omdat ik bijna geen lessen meer heb. Ik heb al een deel van de schoolvakken afgerond. Ik vul deze vrije uren in met mijn laptop, soms tekenen, als ik huiswerk heb maak ik dat (gebeurt niet vaak) of andere dingen voor mezelf. Dinsdag heb ik een tekening gemaakt voor oma uit Nieuwerkerk. Voor sinterklaas heb ik ook nog een aantal gedichten gemaakt die horen bij cadeautjes die gekocht zijn.

Volgende week

Ik werk elke week met doelen. Soms is het zwaar en voel ik me ellendig. Mijn psycholoog helpt me door me opdrachten te geven. Zo leerde ik dat ik mezelf moet uitdagen met eten en dat ik daarbij angst heb. Dat dat normaal is en dat ik er niet van moet weglopen. Komende week is weer een doel om uitdagingen te eten bovenop mijn normale eten. En dat dat heel angstig is, moet ik gaan accepteren.

groetjes Puck

3 gedachten over “Decemberperikelen”

  1. Ik kan me alle moeilijkheden rondom de eetstoornis en eten in deze periode van het jaar heel goed voorstellen. Toen ik zelf een eetstoornis had, zag ik enorm op tegen de feestdagen. Fijn dat je moeder je helpt door een bepaalde hoeveelheid met jou af te spreken die je vervolgens probeert op te eten. Ik hoop dat je bij de psycholoog leert ontdekken waarom je de eetstoornis nodig hebt, wat het je oplevert. Succes!

  2. Puck, wat fijn dat je 17 december mag starten met de dagbehandeling.
    Mooi om te lezen dat je toch op jouw manier gaat genieten van het lekkers met Sinterklaas. Want ja, je mag soms best genieten en je komt niet aan van een keer iets lekkers. Dit is eigenlijk de balans waar je het pas over had. Gezond eten en soms iets minder gezond.
    Ik bewonder je schrijfkunst!

  3. Zo te lezen gaat het toch redelijk OK met je. Je kijkt lekker naar de toekomst. Denkt weer na over koken en bakken. Dat is positief!! Fijn dat je een autismecoach hebt d oké je leert wat je autisme doet bij jou. Amy heeft ook een persoonlijk begeleidster daarvoor. Die komt vandaag weer. Rond lunchtijd, dus gaan ze samen lunch maken. Amy heeft alles in huis voor een broodje gezond. Amy vind koken en bakken ook leuk. Alleen wel vermoeiend (snijden, in pannen roeren ed). Recepten die ze op school maken wil ze s o ja ook thuis proberen, dan ben ik de sous-chef. Heel veel succes deze maand met al je afspraken. Laat je Kerst niet verpesten door Ana, zet gewoon lekker een tomaatje of komkommertijd op tafel. Ook lekker, gezond en weinig calorieën.

Reacties zijn gesloten.